Skip to main content

Gravidas tänder

gravid-med-man

Tar du hand om dina tänder så mår de oftast också bra. Det gäller förstås även när du är gravid.

En del blivande mammor får hål i tänderna under graviditeten. Det beror troligen mer på att blivande mammor äter oftare, än på hormonförändringar. Blivande mammors matvanor förändras ofta under graviditeten. Vanligtvis äter man mer frekvent, antingen för att det är knepigt att äta mycket åt gången, eller för att man helt enkelt blir sugen.

Hål kan läka

Får du många hål när du väntar barn kan det bero på att dina tänder var ovanligt sårbara redan tidigare. Det är vanligt att ha början till hål i tänderna och även om du varit hos tandläkaren alldeles nyligen är det troligt att hon eller han inte lagade de blivande hålen. I dag tror man nämligen att sådana ofta läks av sig själva, och det är betydligt bättre att de gör det än att man fyller igen dem.

Barnet stjäl inte ditt kalcium

Du kanske har hört att barnet stjäl kalcium från mammans tänder, som i sin tur blir sköra. Det stämmer inte. Tänderna hos en vuxen person är färdiga, och ur redan bildade tänder kan man inte plocka näringsämnen. Det enda sättet att påverka tänderna är utifrån, genom vad du äter och hur du sköter dem.

Källa: Praktikertjänst Tandvård | Foto: Stockxpert